01 Nov 2020

Agerbeekcup

Gichin Funakoshi - Karate-Do, My Way of Life

Bevat de autobiografie van de man die volgens velen de grondlegger is van het traditionele karate, en die van karate een wereldwijd verspreide vechtkunst heeft gemaakt.

Gichin Funakoshi beschrijft de herinneringen aan zijn jeugd, zijn leraren en zijn inspanningen om de kennis van karate te verspreiden. Het boek (pocket-size) omvat 142 pagina's en is een aanrader voor iedere karate-liefhebber.

Meer informatie
 

SKCA.ORG

Shotokan Karate

Karate is een eeuwenoude vechtkunst die zijn oorsprong vindt in China. Vanuit contacten tussen China en het eiland Okinawa (ten zuiden van Japan) heeft het karate zich op Okinawa verder ontwikkeld onder de naam 'To de' (Chinese hand, verwijzend naar de Tang-dynastie). In het Japans wordt het Chinese teken Tang ook als kara uitgesproken. In de twintigste eeuw werd de betekenis van karate gewijzigd en veranderde men de schrijfwijze naar lege (kara) hand (te), mede om de relatie met de zenfilosofie, het budo en de ongewapende beoefening te benadrukken.

De grondlegger van het Shotokan Karate (nl.wikipedia.org/wiki/Shotokan), Gichin Funakoshi, heeft aan het begin van de 20ste eeuw het karate aangepast aan de moderne tijd en tot bloei gebracht. In 1922 heeft hij het karate in Japan geïntroduceerd. Zijn leerlingen, waarvan Nakayama de bekendste is, hebben er via de Japanse Karate Associatie (JKA) voor gezorgd dat karate bekendheid kreeg over de hele wereld. In het Shotokan karate zie je traditie, lichaamscultuur (karate als bewegingskunst), zelfverdediging en sport verenigd, waardoor veel mensen het een aantrekkelijke vechtkunst vinden.

Karate is van oorsprong een vorm van ongewapende zelfverdediging, waarbij de beoefenaar door middel van afweertechnieken en tegenaanvallen met armen en benen zijn lichaam tot wapen maakt. Bij het Shotokan Karate ligt de nadruk op de correcte uitvoering en controle van de technieken. Daardoor is de kans op blessures minimaal (veel minder dan bij andere vechtsporten of bijvoorbeeld balsporten). Beheersing van technieken, lichaam en geest zijn belangrijke aspecten waaraan tijdens de training veel aandacht wordt besteed.

Aanbevolen literatuur
Masatoshi Nakayama: Best Karate serie: (11 delen, Engelstalig) Best Karate, Vol. 1 Comprehensive Best Karate, Vol. 2 Fundamentals Gichin Funakoshi: Karate Do: My way of life NL: Karate, W. Meeuws, uitgeverij Elmar

Shotokan Karate Centrum Amsterdam
Bij het Shotokan Karate Centrum Amsterdam wordt karate op elk niveau beoefend. Er wordt lesgegeven voor jong en oud, man en vrouw, beginners en vergevorderden. Er zijn speciale groepen voor kinderen en beginners. Drie keer per jaar wordt een 12 tot 14-weekse beginnerscursus gegeven. In de kinderlessen wordt op een speelse manier karate geïntroduceerd. Op een verantwoorde, niet-agressieve manier leren de kinderen met elkaar omgaan en worden de beginselen van het karate overgebracht. Door het beoefenen van karate krijgen kinderen (en volwassenen) een betere motoriek en fysieke gesteldheid, een groter concentratievermogen, meer zelfvertrouwen en discipline.

Bij het Shotokan Karate Centrum Amsterdam beoefenen we traditioneel karate, waarbij we moderne inzichten over karate met traditie combineren. SKCA is  aangesloten bij de Karate Do Bond Nederland (www.karatebond.nl), waarin alle karatestijlen vertegenwoordigd zijn. Voor de karatetechnische input volgen wij voornamelijk Richard Amos van de WTKO.