Gichin Funakoshi - Karate-Do, My Way of Life

Bevat de autobiografie van de man die volgens velen de grondlegger is van het traditionele karate, en die van karate een wereldwijd verspreide vechtkunst heeft gemaakt.

Gichin Funakoshi beschrijft de herinneringen aan zijn jeugd, zijn leraren en zijn inspanningen om de kennis van karate te verspreiden. Het boek (pocket-size) omvat 142 pagina's en is een aanrader voor iedere karate-liefhebber.

Meer informatie
 

SKCA.ORG

Shotokan Karate

Karate is een eeuwenoude vechtkunst die zijn oorsprong vindt in China. Vanuit contacten tussen China en het eiland Okinawa (ten zuiden van Japan) heeft het karate zich op Okinawa verder ontwikkeld onder de naam 'To de' (Chinese hand, verwijzend naar de Tang-dynastie). In het Japans wordt het Chinese teken Tang ook als kara uitgesproken. In de twintigste eeuw werd de betekenis van karate gewijzigd en veranderde men de schrijfwijze naar lege (kara) hand (te), mede om de relatie met de zenfilosofie, het budo en de ongewapende beoefening te benadrukken.

De grondlegger van het Shotokan Karate (nl.wikipedia.org/wiki/Shotokan), Gichin Funakoshi, heeft aan het begin van de 20ste eeuw het karate aangepast aan de moderne tijd en tot bloei gebracht. In 1922 heeft hij het karate in Japan geïntroduceerd. Zijn leerlingen, waarvan Nakayama de bekendste is, hebben er via de Japanse Karate Associatie (JKA) voor gezorgd dat karate bekendheid kreeg over de hele wereld. In het Shotokan karate zie je traditie, lichaamscultuur (karate als bewegingskunst), zelfverdediging en sport verenigd, waardoor veel mensen het een aantrekkelijke vechtkunst vinden.

Karate is van oorsprong een vorm van ongewapende zelfverdediging, waarbij de beoefenaar door middel van afweertechnieken en tegenaanvallen met armen en benen zijn lichaam tot wapen maakt. Bij het Shotokan Karate ligt de nadruk op de correcte uitvoering en controle van de technieken. Daardoor is de kans op blessures minimaal (veel minder dan bij andere vechtsporten of bijvoorbeeld balsporten). Beheersing van technieken, lichaam en geest zijn belangrijke aspecten waaraan tijden