01 Nov 2020

Agerbeekcup

Gichin Funakoshi - Karate-Do, My Way of Life

Bevat de autobiografie van de man die volgens velen de grondlegger is van het traditionele karate, en die van karate een wereldwijd verspreide vechtkunst heeft gemaakt.

Gichin Funakoshi beschrijft de herinneringen aan zijn jeugd, zijn leraren en zijn inspanningen om de kennis van karate te verspreiden. Het boek (pocket-size) omvat 142 pagina's en is een aanrader voor iedere karate-liefhebber.

Meer informatie
 

SKCA.ORG

Trainingen

 

SKCA Lestijden

 

Maandag

Training

Lesgevers

Locatie

18:00-19:00

Kids vanaf 8-11 jaar: alle niveaus

Hein, Hana & Simi Palmstraat
19:00-20:00

Jeugd alle niveaus (samen met volwassenen)

Hein Palmstraat
19:00-20:30

Volwassenen basistraining

Hein Palmstraat
20:00-21:30

Volwassenen: bruin en zwart

Hein Palmstraat
19:00-20:30

Volwassenen: alle niveaus

Carl en Peter IJburg


Woensdag

Training

Lesgevers

Locatie

18:30-20:00

Volwassenen en jeugd: alle niveaus + beginnerscursus

Hein/Tom* Palmstraat
19:45-21:15

Volwassenen en jeugd: kataklas (bruin en hoger)

Tom/Hein* Palmstraat
16:00-16:45

Kindergroep 7-10 jaar: beginners en wit met 1 of 2 slips

Bregje IJburg
17:45-18:45

Kids geel, oranje, groen + wit-geel jeugd (11-14 jaar)

Bregje, Carl, Peter IJburg
18:45-19:45

Jeugd blauw-bruin (samen met volwassenen)

Carl, Bregje, Peter IJburg
18:45-20:15

Volwassenen en jeugd vanaf 15 jaar: alle niveaus + beginnerscursus

Carl, Peter en Bregje IJburg


Vrijdag

Training

Lesgevers

Locatie

18:00-19:00

Kindergroep 8-12 jaar: wit en geel

Ahmed en Esraa Palmstraat
19:00 - 20:00

Volwassenen en jeugd vanaf 13 jaar: kumitetraining

Tom/Hein* Palmstraat
20:00 - 21:30

Basistraining: alle niveaus

Hein/Tom* Palmstraat


Zaterdag

Training

Lesgevers

Locatie

08:45 - 9:30

Kindergroep 7-10 jaar: witte banders + beginnerscursus

Bregje, Carl, Peter IJburg
09:30-10:15

Kids en jeugd: geel, oranje, groen

Bregje, Carl, Peter IJburg
10:15 - 11:15

Jeugd blauw-bruin (topgroep) + wit-geel jeugd (11-14 jaar)

Bregje, Carl, Peter IJburg
11:15 - 12:45

Volwassenen en jeugd alle niveaus + beginnerscursus

Bregje, Carl, Peter IJburg


 
 

*Hoofdsensei wisselt per les

 

Palmstraat = Palmstraat 13, Jordaan

IJburg = Montessorischool Steigereiland (ingang John Campbellstraat)

 

SKCA traint op twee locaties: in de Palmstraat 13 in het centrum van Amsterdam en in de Montessorischool Steigereiland op IJburg.

In de Palmstraat zijn de lessen op maandag, woensdag en vrijdagavond. 

Op IJburg trainen we op maandagavond, woensdagmiddag en -avond, en zaterdagochtend.

Voor meer informatie over de trainingen, mail Bregje Sijpesteijn (info@skca.org).

 

Wat leer je in de verschillende lessen?

In de beginnerslessen voor volwassenen leer je de basistechnieken van het karate. In september en januari start een beginnerscursus van zes weken. In elke training wordt een half uur samen met de andere niveaugroepen getraind.

Na de beginnerscursus kun je op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag trainen.

Op maandag, woensdag en zaterdag zijn er lessen uitgesplitst naar niveau. Op woensdag is er en katatraining voor bruine band en hoger. Op vrijdag is er een kumitetraining voor blauwe band en hoger en een basistraining voor alle niveaus. 

 

Dojo etiquette

In een karate dojo (oefenruimte) gelden bepaalde afspraken. De etiquette staat bij het Shotokan karate hoog in het vaandel. Dat houdt in dat we bij het betreden en verlaten van de dojo (oefenruimte) een lichte buiging maken en een groet uitspreken. Hierbij zegt men 'osu' (uitgesproken als oss). Als je de karate dojo binnenkomt, sta je klaar om je volledig in te zetten. Dit toon je door het uitspreken van 'osu'. In de praktijk kan dit woord gebruikt worden als groet, voor de leraar of voor je partner, maar ook als je te kennen geeft iets begrepen te hebben.

 

Respect tonen voor elkaar doen we, niet omdat de een beter is dan de ander, maar omdat het een belangrijke omgangsregel is. Praat daarom niet als er wat wordt uitgelegd en hou je aan de gegeven opdrachten. Als de atmosfeer rustig is, kan een ander zich ook beter concentreren. Van iedereen verwachten we een positieve lesinstelling, zowel ten aanzien van jezelf, als ten aanzien van anderen. Het is prettiger als je de tijdens de les gebruikte Japanse termen zo snel mogelijk eigen maakt

 

Draag je witte karate gi (pak) met gepaste trots, en hou hem wit. Je obi (band) heeft de kleur die hoort bij de graad waar je recht op hebt. Vrouwen dragen een wit T-shirt of hemd onder het jasje. Hou je pak schoon. Zorg ervoor dat anderen tijdens de les niet gehinderd worden door nare lichaamsgeuren of een vies pak; sterke parfums kunnen ook hinderlijk zijn. Kauw geen kauwgom tijdens de les. Om blessures te voorkomen moeten de nagels van handen en voeten kort geknipt zijn en sieraden zoals kettingen, oorbellen, piercings of ringen afgedaan worden. Als je een ring niet afkrijgt, kun je hem afplakken. Het dragen van kruis-, borst- en gebitsbeschermers is bij kumitetrainingen verplicht.

 

Als je te laat binnenkomt, neem je in seiza (zithouding) plaats aan de zijkant van de dojo, in afwachting van een teken van de leraar, dat je binnen mag komen. Dan groet je zittend, sta je op en volg je de groep.

 

Als je tijdens de les de zaal wilt verlaten, vraag je dit aan de lesgever. Maak echter altijd een buiging bij het verlaten of betreden van de dojo. Eventuele blessures moet je voor het begin van de les bij de lesgever melden, zodat daar rekening mee kan worden gehouden.

 

Voor en na de les wordt een groetceremonie gehouden. Alle karateka's stellen zich vlot in een rij op, de hoogst gegradueerde aan de linkerzijde. Op het teken 'Seiza' gaat deze hoogst gegradueerde als eerste zitten, ogenblikkelijk gevolgd door de andere deelnemers. Het geheel dient eruit te zien als een soepel lopende ritssluiting. Op het teken 'Mokuso' volgt een korte meditatie, waarbij je je ogen sluit. Je maakt je geest 'leeg'. Je laat je beslommeringen van de dag los en je bereidt je voor op de karateles. De meditatie eindigt op het teken 'Mokuso Yame'. Als de leraar met zijn gezicht in dezelfde richting zit als de leerlingen zeggen we eerst 'shomen ni rei'. Je buigt dan naar de shomen. Daarna draait de leraar zich om naar de groep. Hierna volgen 'sensei ni rei' (groet aan de leraar), gevolgd door 'otagai ni rei' (groet aan elkaar). Bij deze laatste twee zeg je 'osu'. Op het teken 'kiritsu' staat men op, in dezelfde volgorde als aan het begin. Aan het einde van de les volgt dezelfde ceremonie, nu met als doel weer terug te keren naar je dagelijkse leven.

 

De dojo wordt betreden op eigen risico, waarbij noch de vereniging, de trainers of enig lid van de vereniging aansprakelijk gesteld kan worden voor opgedane blessures en daaruit voortvloeiende schade van welke aard dan ook. Op het moment dat je je opgeeft voor de beginnerscursus dan wel als lid van de vereniging, heb je deze uitsluiting van aansprakelijkheid aanvaard.